CHRISTINA EKSTRAND


CHRISTINA EKSTRAND

The Unthought Known

 

  Med denna utställning presenteras
Christina Ekstrands måleri
för första gången i Göteborg.

 

GALLERI HAMMARÉN  27 april - 18 maj 2019Christina Ekstrands bilder kan, åtminstone betraktade på nära håll, beskrivas som ett labyrintiskt virrvarr av penseldrag. En förunderlig optisk växelverkan uppstår snart – mellan vad man upplever som ytskikt och vad man upplever som rumsliga djup.


Penselskriften får betraktaren att leta efter det organiskt bekanta, men detta något tycks försvinna i samma stund det tar form. Ögat som luras vidare in i myllret av penseldrag får aldrig riktigt fäste. Måleriet befinner sig i ett fruktbart gäckande mellanläge mellan det abstrakta och det figurativa.


Ett steg ut från duken – och det oupphörliga spelet av yta och djup, av konkava och konvexa ytor får hela strukturen att bölja. Tankarna far stundtals till barockens svindlande illusionism, stundtals till romantikens apokalyptiska landskap. Strax därpå ser man kanske mest av allt en tät och ogenomtränglig vegetation.


Utställningstiteln är ett begrepp myntat av psykoanalytikern Christopher Bollas. Han använder uttrycket The Unthought known för att beskriva en kunskap som vi har lagrad i kropp och psyke men vilken vi inte är medvetna om. Denna gömda kunskap kommer bland annat till uttryck i kreativa processer.


The Unthought Known på Galleri Hammarén är Christina Ekstrands första separatutställning utanför Stockholm. Under sommaren 2018 deltog hon i grupputställningen The Painter, på Strandverket, Marstrand.Sagt om Christina Ekstrand


Vad är det vi ser? Inre psykiska och neurologiska processer? Ett slags varats ursubstans? En betraktelse över naturens blinda energier, alldeles likgiltiga för människans existens?

Peter Cornell   recension, konsten.net 9 december 2016I likhet med målare som exempelvis Lennart Rodhe använder Ekstrand abstraktionen för att förstärka vissa intryck. Det rör sig alltså snarare om en maximering än om en minimering.

Håkan Nilsson   recension, SvD 7 december 2016Hennes nonfigurativa men ändå omgivningssökande tillvägagångssätt låter den seendes minne bli en del av verket. Ja, så ser det faktiskt ut om man ser rakt ned i frostnupet fjolårsgräs eller genom de snötäckta fläckarnas spel med ljuset, den levande andningen mellan trädstammarna.

Susanna Slöör recension   omkonst 14 december 2016

Christina Ekstrand är född 1973 i Katrineholm. Hon är utbildad vid konstskolan Idun Lovén, Stockholm 1992-93 och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1993-99. Hon bor och arbetar i Stockholm.Separatutställningar, urval

Calender, Susanne Pettersson Gallery, Stockholm 2016
Transition, Susanne Pettersson Gallery, Stockholm 2014
I en cirkel, Studio 44, Stockholm 2003Grupputställningar, urval
The Painter, Strandverket, Marstrand 2018
Syskon, Studio 44, Stockholm 2008
Täby konstcentrum, Stockholm 2000
SAK, Stockholm 1999
Brus, Edsviks konst och kultur, Sollentuna 1999
Detta är. Galleri Mejan, Stockholm 1996Offentlig utsmyckning
Åtskillnad, Huddinge sjukhus, Stockholm 2001Representerad, urval
Stockholm stad
Sveriges Riksdag
Nordea art collection
Handelsbanken art collection
Privata samlingar


 Galleri Hammarén  Tis-tors 13-18, fre-lör 12-16

 Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26 Göteborg

 pontus(at)gallerihammaren.se

 0720 03 30 32