TURE SVENTON I LONDON
Serieteckningar av Sven Hemmel
10 - 20 DECEMBER


Kontakta galleriet pontus@gallerihammaren.se alternativt 0720 03 30 32 angående tillgängliga verk


Utställningen är öppen dagligen kl 13-18

Hantering av Covid-19

Vi fortsätter att iaktta fysisk distansering och tillser att inte mer än maximalt 8 personer vistas i galleriet samtidigt. Som vanligt kan den som önskar komma överens om enskild visning genom ett telefonsamtal eller ett mejl.               

pontus@gallerihammaren.se     
0720 03 30 32

Med utställningen Ture Sventon i London blickar Galleri Hammarén tillbaka på en lysande illustratör och serietecknare, Sven Hemmel (1906–1982).

Åke Holmbergs deckare för barn, Ture Sventon, har alltsedan den första boken kom i slutet av 40-talet blivit älskad av både barn och vuxna – av vuxna kanske allra mest. En i högsta grad bidragande orsak till framgångarna var illustratören Sven Hemmels kongeniala framställningar av detektiven. På kornet träffar han tonen – den glasklara personteckningen och den stillsamma torra humorn – hos den stilsäkre författaren Åke Holmberg.

Det kanske allra mest populära äventyret, Ture Sventon i London kom ut i bokform 1950. Samma år började äventyret att publiceras i korta avsnitt som tecknad serie i Husmodern. Senare, 1970, återkom Londonäventyret som tecknad serie i en ny framställning. Denna gick som fortsättningsserie i Kamratposten. Och lite längre fram på 70-talet utgjorde denna senare version tillsammans med äventyret Ture Sventon i Paris berättelserna i ett seriealbum i färg, Ture Sventon i stora världen.

Stora delar av originalteckningarna till serierna som publicerades i Husmodern och Kamratposten visas i utställningen liksom ett par illustrationer till den ursprungliga boken, samt skisser.

För sin lyckade överföring från bok till serie kom Sven Hemmel välförtjänt att belönas med Elsa Beskowplaketten 1974, Sveriges Allmänna biblioteksförenings årliga utmärkelse till en skicklig barnboksillustratör.