TURE SVENTON I PARIS, SERIETECKNINGAR AV SVEN HEMMEL
9 - 18 DECEMBER

KLICKA HÄR FÖR ATT SE TILLGÄNGLIGA VERK

Med utställningen Ture Sventon i Paris blickar Galleri Hammarén åter tillbaka på den lysande illustratören och serietecknaren, Sven Hemmel (1906–1982).

Åke Holmbergs deckare för barn, Ture Sventon, har alltsedan den första boken kom i slutet av 40-talet blivit älskad av både barn och vuxna – av vuxna kanske allra mest. En i högsta grad bidragande orsak till framgångarna var illustratören Sven Hemmels kongeniala framställningar av detektiven. På kornet träffar han tonen – den glasklara personteckningen och den torra humorn – hos den stilsäkre författaren Åke Holmberg.

Ture Sventon i Paris kom ut i bokform 1953, illustrerad av Sven Hemmel. Äventyret återkom 1971 som tecknad fortsättningsserie i Kamratposten. Och lite längre fram på 70-talet utgjorde serien tillsammans med äventyret Ture Sventon i London berättelserna i ett seriealbum i färg, Ture Sventon i stora världen.

Stora delar av originalsidorna till serien visas i utställningen liksom Hemmels förberedande skisser. Dessutom visas några originalsidor av Londonäventyret. (En mer omfattande utställning runt detta äventyr visade Galleri Hammarén 2020).

För sin lyckade överföring från bok till serie kom Sven Hemmel välförtjänt att belönas med Elsa Beskowplaketten 1974, Sveriges Allmänna biblioteksförenings årliga utmärkelse till en skicklig barnboksillustratör.