UNDERSKRUV


                                                                                 Magnus Gramén, Camilla Engman, Dan Perrin  2020                                          UNDERSKRUV
GALLERI HAMMARÉN  9-30 MAJ
Stängt 21 maj 


I utställningen Underskruv möts konstnärerna
Magnus Gramén, Camilla Engman och Dan Perrin.Magnus Graméns grå bilder beskriver ett slags vardagens kortvariga platåer. Det är mulet och disigt – som en kylig tisdagsförmiddag i Göteborg någon gång i slutet av februari. Men i det grå töcknet glimmar något till, något sticker ut; en lysande blå spårvagn eller en hemlighetsfull gestalt i fönstret på ett höghus. Och plötsligt får man syn på det vanligtvis förbisedda. I ett kort ögonblick tycks tiden stå still och man grips av en dunkel inre berusning. Annorlunda uttryckt; bluesen bryts då och då av med energifyllda synkoperade trumpetstötar som lyfter oss mot oväntade höjder.


Camilla Engmans bilder öppnar inåt, mot gömda och svårdechiffrerade skikt av det undermedvetna. Ibland kan bilderna upplevas som gestaltningar av mycket personliga berättelser, där gåtfulla och skrämmande ritualer verkar tjäna ett från skam eller skuld befriande syfte. Scenerna badar i ett mystiskt ljus, ett ljus som knappast kommer ifrån solen. Ljuset som man kan uppleva som ett scenljus förstärker en känsla av oåtkomlig dröm.


Dan Perrins bilder präglas av till ungefär lika delar lekfullhet och absurd meningslöshet. Han håller distans till jaget och hans konstverk svarar knappast på några personliga frågor. Perrins dukar och pannåer är öppna ytor för konstant oförutsägbara infall, på betryggande avstånd ifrån all mer anspråksfull gestik. En lätt förströdd, charmig och skruvad humor är ständigt närvarande. Humorn balanseras av en knappt förnimbar, ödslig svärta.
Magnus Gramén, född 1956 i Göteborg, bor i Sollebrunn utanför Alingsås.
Han är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk och vid Valands konsthögskola 1976-81 i Göteborg. Gramén är representerad i Göteborgs konstmuseums samlingar. Offentliga verk av honom finns att se vid Vårdcentralen i Mölndal och Sparbanken Väst i Vänersborg.


Separatutställningar, urval
2019 Galleri Tegen, Stockholm
2017 Galleri PS, Göteborg
2006 Mölndals museum
1999 Trollhättans konsthall


Grupputställningar, urval

2018 Alingsås konsthall
1996 Göteborgs konstmuseum
Camilla Engman, född 1966 i Trollhättan, är bosatt i Göteborg. Hon är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk 1990-95 och dessförinnan vid Dômens konstskola i Göteborg. Camilla Engman har gjort offentliga utsmyckningar i bland andra Hagenskolan i Göteborg och Lindåshallen i Billdal. Engman gjorde affischen för Göteborgs filmfestival 2009.


Separatutställningar, urval
2019 Nemeshallen i Mölnlycke
2017 Dyk upp, dyk ner Vänersborgs konsthall
2016 Galleri 1, Göteborg
2010 Karlskrona konsthall

Grupputställningar, urval
2019 The Easter Groupshow Galleri Thomassen, Göteborg
2016 Konvergenser Galleri Nevven, Göteborg
Dan Perrin är född 1963 i Stockholm och bor där idag. Han är utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg 1991-96. Offentliga verk av Dan Perrin finns bland annat på Hultskolan i Askim och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Separatutställningar, urval
2015 Galleri Thomassen, Göteborg
2014 Luleå konsthall
2007 Galleri Angelika Knäpper, Stockholm
2004/05 Konsthallen, Bohusläns museum, Uddevalla


Grupputställningar, urval

2016 Nature Morte Bohusläns museum, Uddevalla
2010 Omskakad spelplan Göteborgs konstmuseum Galleri Hammarén  Tis-tors 13-18, fre-lör 12-16

 Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26 Göteborg

 pontus(at)gallerihammaren.se

 0720 03 30 32